Yaşam Koçluğu
Yasam koçluğu çok geniş bir terimdir. İnsanların genel ihtiyaçlarının belirlenmesi üzerine kurulu olan bu sistem, birey ya da kurumların mevcut durumlarının belirlenerek, gerekli ihtiyaçlarının ortaya çıkartılarak, belirli stratejik planlar ve hedefler doğrultusunda olmak yâda varmak istedikleri yere varma sürecidir
Kendi doğal akışımızda çoğu zaman bize yol gösteren kişileri ister ve sözüne önem verdiğimiz kişilerden yardım almak isteriz. Bu süreç aslında koçluğun doğmasına sebep olan süreçtir. Fakat koçluk aslında tavsiye vermeyi değil kişinin içindeki potansiyeli açığa çıkarmayı ve güçlü sorularla kişinin göremediği fark edemediği ya da yüzleşmek istemediği alanları görmesini amaçlar. Bu sebeple, doğal sürecinde koçluk müşterinin kendini güvende hissettiği ama istediği yere ve hedeflere varmasını engelleyen o, konfor alanı fark edip, kendi direncini kırarak, kendi cevaplarıyla bir nevi zincirlerini kırarak kendi yolunda ilerlemesini amaçlar.
Koç; Anlattığımız tüm bu süreçlerde müşteriyi varmak istediği yolda beyinlerinde bir ışık yakmasını sağlayan güçlü sorularla kendi cevaplarını birçok bilimsel araçlar ve uygulamalarla bulmasında yol arkadaşlığı yapan alanında eğitimli kişidir.
Koçi; Bu süreçte müşteri diye hitap ettiğimiz koça başvuru yapan kişidir. Koçluk uluslararası akreditasyonlarında müşteri deme zorunluluğu getirilmiştir.
Koçluk çeşitleri
Günden güne bahsettiğimiz gibi koçluk mesleğinin etkinliğinin atması, faydalarının gözle görülür bir şekilde görülmesi ile de talep daha çok artmıştır. Bu talep ve beklentiler birlikte düşünülüp daha faydalı nasıl olur sorusuna aranan cevap ile müşteri koç/koçluk arasında birçok farklı alanlar ortaya çıkmaya başlamış koçluk kendi içinde öngörülen ihtiyaçlar doğrultusunda bölümlere ayrılmıştır.
- Bireysel Koçluk
- İlişki Koçluğu
- Öğrenci Koçluğu